Асани учествува на генералното собрание на европски железнички инфраструктурни компании
Директорот на Јавното претпријатие Македонски железници Инфраструктура, Ирфан Асани учествува на генералното собрание на Организацијата за европски железници и инфраструктурни компании (CER) која се одржува од 8-ми до 10-ти февруари во Брисел.

За време на Генералното собрание беше потпишана и Декларацијата за социјално вклучување, којашто ги обврзува нејзините потписници, национални институции и организации да ги вклучат и обрнат посебно внимание на лицата кои се соочуваат со социјални потешкотии во однос на железничките станици и пристап кон нив и да се промовира размена на знаења и најдобри практики меѓу потписниците за тоа како се справуваат со лицата кои имаат социјални и финансиски потешкотии за користење на железничкиот сообраќај.

Оваа декларација првично е потпишана во 2008 година од пет железнички компании, во 2012 година ја потпишаа уште седум членки, а на ова Генерално собрание ја потпишале уште неколку нови членки на CER.

Директорот Асани вели дека искуствата од овој настан се скапоцени за македонските железници бидејќи даваат јасна насока каде треба да се движи овој дел од сообраќајот во Македонија во иднина.

"Во маргините на ова генерално сообрание остварив средби со директори на повеќе железнички компании со кои разманивме мислења за понатамошен развој на железничката инфраструктура во Македонија. Со некои од нив е најавено и потпишување на договори и меморандуми за соработка“ истакна Асани.

Свое обраќање на ова генерално собрание имаше и Директорот на Директоратот за политики за координација и безбедност, г-дин Пер Хаугард, кој ги презентираше резултатите од студијата за опции во безбедноста на европските и меѓународните железнички услуги за превоз со голема брзина.

Исто така беа презентирани и приоритетите за периодот 2017-2020 година во поглед на бизнис секторот, како и имплементација на десетте приоритети усвоени на состанокот со претставници од ЕУ го декември 2016 година.

На Генералното собрание беа разгледани и регулативите на ЕУ и предлозите за нејзини измени. 
ИНФО
Информации за цената на железничките карти може да се добие на адреса:
е-маил: mztransportad@mt.net.mk
Телефон: 0038923227903
Телефон: 0038922449610
Адреса: Jordan Mijallkov 50b
ПАРТНЕРИ
EUROFIMA
RNE
UIC
CER
SERG